Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa

Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa
Lakosok száma: 11 718 fő
Státusa: város
Telefon körzetszám: 59

Polgármesteri hivatal adatai

Cím: 5350 Tiszafüred, Fő u. 1.
Telefon: (59) 510-500

Leírás Kedvencekhez Nyomtatás

A város nevét a forrásmunkák 1273-ban említik először, Fyred Villa néven, mint a nagyváradi püspök halászfaluja.


Tiszafüred város az észak-alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszafüredi kistérségében. Régebbi nevén Fyred Villa, majd több írásváltozat után Füred, végül a 19. századtól Tiszafüred. Mérete alapján Magyarországon középvárosnak, Európában kisvárosnak tekinthető. A Tisza-tavi régió és a Hortobágy legnépesebb városa, a Nagykunság központja.

A régészek már ie. 4500-4400-ból, a neolitikum korából találtak itt leleteket. A kutatások a mai Külsőfokpart környékén tárták fel az ókori emlékeket. A Tisza szabályozása előtt a folyó ezen terület mellett folyt.

Az Örvényi-templomdombon az államalapítás idejéből kerültek elő leletek. Az ásatások során egy települést, annak temetőjével tártak fel az Árpád-korból.

A város nevét a forrásmunkák 1273-ban említik először, Fyred Villa néven, mint a nagyváradi püspök halászfaluja. A ma városrész Örvényről néhány évvel korábbról, 1264-ből vannak források. A város viharos középkori történelme után (ötször vált lakatlanná a török portyázások miatt 1596 és 1713 között), Mária Terézia 1744-ben mezővárosi rangot adományozott a településnek. Az 1833-ban épült első állandó Tisza-hídja országos jelentősséget adott a városnak. Tokaj, Szolnok és Szeged mellett ez volt az egyedüli biztos átkelési lehetőség a folyón. Ekkortól datálható a környező településekkel történő közúti kapcsolat fejlődése, ezzel újabb lendületet adva a település fejlődésének és jelentősségének növeléséhez.

1849-ben, amikor Eger az osztrák csapatok megszállása alá került, egy rövid időre Tiszafüred Heves és Külső-Szolnok vármegye székhelye lett a dicsőséges Tavaszi hadjárat idején. Itt volt a szabadságharc hadseregének főhadiszállása, itt történt a híres tisztlázadás és innen indult a Tavaszi Hadjárat. Kossuth Lajos többször a városból irányította az ország életét és a szabadságharc eseményeit.

 

Forrás: www.wikipedia.hu